czwartek, 12 grudnia 2013

Ciasto Waniliowo-Cytrynowe z orzechami laskowymi.

Witam po 8 dniach przerwy.
 Mając w swoich zapasach budyń waniliowy, galaretkę cytrynową i orzechy laskowe postanowiliśmy z Bliźniakami i Burghardtem dokupić resztę niezbędnych produktów i zrobić dzisiaj ciasto.
Po resztę rzeczy pojechaliśmy do Intermarche.



Wszystkie produkty niezbędne do produkcji ciasta:
-Mleko
-Paczka herbatników
-2 galaretki cytrynowe
-2 budynie waniliowe
- Orzechy laskowe



1. Najpierw w dwóch salaterkach zrobiliśmy galaretki, które następnie odstawiliśmy do ostygnięcia.

2. Następnie w kuchni przygotowałem budyń który również stygł...



3. ...a w międzyczasie bliźniak układał herbatniki jako podstawa ciasta



4. Drugi Bliźniak zajął się łupaniem orzechów laskowych



5. Następnie Krawczyk rozlał delikatnie budyń, aby herbatniki nie pospadały



6. Na budyń ułożyliśmy orzechy laskowe w przypadkowy wzór



7. Na koniec zalaliśmy ciasto "półgęstą" galaretką i zostawiliśmy do ostygnięcia.







Fotografem był słynny "MC TOMSON" , król Wód, którego znacie m. in. z tych wpisów:

 http://zoles.blogspot.com/2013/01/world-bocing-championschip-presfight.html

http://zoles.blogspot.com/2013/06/wielki-powrot-recenzenta-mc-tomsona-na.html

http://zoles.blogspot.com/2012/12/polaris-vs-woda-zrodlana-recenzja-mc.html







Ciasto wyszło nam bardzo dobrze. W smaku było świetne, dosyć słodkie. Estetycznie też nie wyglądało najgorzej. Jedynym minusem jest chyba to że za bardzo się rozpada.

1 komentarz: