środa, 16 października 2013

Placki ziemniaczane nazywane wg niektórych "Racuchami"

Jeśli ktoś czytał te 2 wpisy:

http://zoles.blogspot.com/2013/01/pozegnalny-wpis-ciasto-waniliowe-ktore.html

http://zoles.blogspot.com/2013/01/oryginalne-ciasto-czekoladowe-o-3-rano.html

...to wie że razem z Bliźniakami i Austriakiem wróciliśmy do naszych przygód kulinarnych w akademickiej kuchni po ponad 8-miesięcznej przerwie.

Zaczeło się od wycieczki do Biedronki:







Wszystkie produkty które były potrzebne do stworzenia Racuchów:
1. 3 szklanki mąki
2. 3 jajka
3. Olej
4. Proszek do pieczenia
5. Sól
6.Jabłka


Mąkę, jajka, sól i proszek do pieczenia wrzucilśmy do jednej miski intensywnie mieszając na jednolitą masę.
Potem dodaliśmy drobno pokrojone w kostkę 3 jabłka.


Następnie poszliśmy do kuchni gdzie bliźniak rozgrzał już olej na patelni i nakładaliśmy łyżką niewielkie
porcje masy.



Po ok. 40 minutach smażenia wyszły 2 talerze racuchów. Każdy kto je spróbował wydał pozytywną opinię na ich temat.
Większość jednak narzekała na brak cukru pudru aby można było posypać te "placki" .


Na końcu poszedłem do współlokatorów ze 111B aby również ocenili racuchy.

Podczas konsumpcji
I troszkę wyraźniejsze zdjęcie 111B :)

3 komentarze: